به گزارش خبرنگار مهر، این بار پیش بینی هواشناسی استان دقیقتر بود و سامانه بارش زا از عصر دوشنبه کارش را در کهگیلویه و بویراحمد آغاز کرد.
از شب گذشته تاکنون باران بدون کمترین وقفه ای در مناطق مختلف استان می بارد و خاک تشنه کهگیلویه و بویراحمد را سیراب می کند.
سفید پوش شدن ارتفاعات و طغیان رودخانه ها
ارتفاعات قلل دنا، خامی، خائیز، نور هم در پی این بارش سفیدپوش شدند و آب در رودخانه فصلی این استان نیز جریان گرفته است.
رودهای دائمی بشار، زهره، خیرآباد و مارون هم خود را برای طغیان آماده کرده اند و در صورت افزایش شدت بارندگی طی روزهای آینده شاهد طغیان آنها خواهیم بود.
بارش باران هم طراوتی دو چندان به مناطق گرمسیری استان بخشیده است و این می تواند نوید بخش بهاری زودرس در این مناطق باشد.
بیشترین بارش در گچساران/خوشحالی عشایر در قشلاق
طی 24 ساعت گذشته بیشترین بارش در شهرستان گرمسیری گچساران رخ داده و از عصر دیروز تا صبح امروز بیش از 40میلیمتر باران باریده است.
بارش باران در این شهرستان که اصلی ترین میزبان عشایر کوچ روی استانهای فارس، کهگیلویه و بویراحمد و اصفهان در پاییز و زمستان است، موجب خوشحالی بیش از 10هزار خانوار عشایری شده است.
بارش باران و در پی آن سرسبزی مراتع قشلاق در مناطق گرمسیری استان، سالی پر برکت برای این جامعه تولیدکننده و سختکوش رقم خواهد زد.
همچنین بارش باران ۱۴۰هزار هکتار از زمینهای کشاورزی کهگیلویه وبویراحمد را برای کشت گندم وجو آماده می کند.
بارش باران مرهمی بر آبهای زیرزمینی
بارش باران همچنین مرهمی است بر آبهای زیرزمینی استان که طی سالهای اخیر کاهش چشمگیری داشته اند.
به گفته مدیر اداره منابع آب شهرستان کهگیلویه برداشت بی رویه آب های زیرزمینی در چند سال اخیر باعث افت آب های زیرزمینی دشت دهدشت به دو متر و دشت کلاچو به هشت متر شده است.
علی آران به خبرنگار مهر گفت: میانگین بارندگی در شهرستان کهگیلویه 531 میلی متر است که از سال 86 تاکنون و با شروع خشک سالی تقریبا هزار میلی لیتر کاهش میزان بارندگی وجود داشته است.
آران بیان کرد: بیش از 90 درصد آب های زیرزمینی در بحث کشاورزی مصرف می شود و کمتر از یک درصد در بحث شرب مورد استفاده قرار می گیرد.
همه جاده های استان باز هستند
با این حال فرمانده پلیس راه استان از باز بودن همه محورهای مواصلاتی در این استان خبرداد.
منوچهر سیاهپور به خبرنگار مهر گفت: با توجه احتمال بارش برف در گردنه ها و جاده های مناطق کوهستانی لازم است رانندگان زنجیر چرخ به همراه داشته باشند.
وی بیان کرد: همچنین به همراه داشتن سایر ملزومات سفر زمستانی ضروری است.
سیاهپور عنوان کرد: در بخی جاده های مناطق کوهستانی نیز احتمال مه گرفتگی وجود دارد که در تردد از این مسیرها داشتن چراغ مه شکن ضروری است.
سیاهپور عنوان کرد: گشت های ویژه پلیس راه استان در محورهای ارتباطی حضور داشته و تردد در این جاده ها را تحت نظارت دارند.
آخرین آمار بارش در استان
با این حال یک کارشناس هواشناسی کهگیلویه وبویراحمد آخرین آمار بارش تا ساعت 9.5 روز سه شنبه را اعلام کرد.
ولی بهرمند به خبرنگار مهر گفت: طی بارندگی 24 ساعت گذشته در یاسوج 15.2، سی سخت 17.2، گچساران 40، دهدشت 27 و لیکک 23 میلیمتر باران باریده است.
وی افزود: میزان بارندگی از ابتدای سالجاری تاکنون در یاسوج 95، سی سخت 84، گچساران 73، دهدشت 60 و لیکک 48 میلیمتر بوده است.
افزایش بارش ها نسبت به سال گذشته
وی با اشاره به افزایش میزان بارش ها نسبت به مدت مشابه سال گذشته دراغلب نقاط استان افزود: میزان بارش در مدت مشابه سال گذشته در یاسوج 87، سی سخت 86، گچساران 53، دهدشت 42 و لیکک 35 میلیمتر بود.
بهره مند همچنین میانگین بلند مدت بارش را در یاسوج 830 میلیمتر، گچساران 441 میلیمتر، دهدشت 496.7 میلیمتر، سی سخت 681.5 میلیمتر و لیکک 359 میلیمتر عنوان کرد.
این کارشناس هواشناسی گفت: این سامانه بارشی تا روز پنجشنبه هفته جاری بر روی جو کهگیلویه و بویراحمد وجود دارد و به تدریج از جو استان خارج خواهد شد.
بهره وری از نعمت باران مستلزم اجرای سدها
وی بیان کرد: طی این سامانه، اوج بارندگی در روزهای سه شنبه و چهارشنبه هفته جاری است.
بهره مند اظهار داشت: بارش در ارتفاعات و مناطق کوهستانی کهگیلویه و بویراحمد به صورت برف است.
به گزارش خبرنگار مهر، اگرچه کهگیلویه و بویراحمد یکی از استانهای پر بارش کشور است اما بسترهای مطلوب برای بهره وری مناسب از این نعمت خدادادی به خوبی مهیا نشده است.
از هشت میلیارد و 500 میلون مترمکعب آبهای شیرین سطحی در استان، سالانه شش میلیارد متر مکعب بدون استفاده از استان خارج میشود تا یا مورد استفاده دیگر استانها قرار گیرد و یا به خلیج فارس بریزد و با آب شور در آمیزد.
اجرای سدهای در دست احداث چم شیر، تنگ سرخ، شیو و ... می تواند مانع از هدرروی این مایه حیات بخش در استان شود.
نظر شما